петок, 3. февруари 2023. Вести денес: 141
home Вести

Стотици луѓе починаа од лажни информации за коронавирусот: Пиеле и урина од крави

Стотици луѓе починаа од лажни информации за коронавирусот: Пиеле и урина од крави

Во првите три месеци од оваа година, најмалку 800 луѓе ширум светот починаа поради погрешни информации за коронавирусот, објавија научниците.

Според резултатите од студијата објавена во американскиот журнал за тропска медицина и хигиена, околу 5.800 лица се хоспитализирани поради последиците од верувањето на лажните информации на социјалните мрежи, пренесува Би-Би-Си.

Многумина умреле затоа што пиеле средства за чистење метанол или алкохол

Многумина умреле откако пиеле средства за чистење метанол или алкохол, погрешно верувајќи дека овие производи го штитат или излечиле вирусот.

Светската здравствена организација предупреди дека епидемијата на лажни вести или „инфодимија“ поврзана со ковид-19 се шири толку брзо како и самиот вирус, а теориите на заговор, гласини и стигматизација во општеството на болните придонеле за смрт и повреди.

Многу жртви следеа совети што наликуваа на веродостоен здравствен совет – како консумирање на големи количини лук и голтање големи количини на витамини како начин за спречување на инфекција, велат авторите на студијата. Други консумирале пијалоци како урина од крави.

Ваквото однесување би можело да има сериозни последици по здравјето на овие луѓе, предупредуваат научниците.

Научниците заклучуваат дека зависи од меѓународните тела, владите и социјалните мрежи да се борат со епидемијата на лажни информации.

Технолошките компании кои управуваат со социјалните мрежи се критикувани дека реагираат бавно и недоволно на проблемот, а законодавните тела исто така се бавни за регулирање на одговорноста за ширење лажни вести.

Според студијата спроведена од Би-Би-Си, пронајдени се врски помеѓу дезинформациите за вирусот и нападите, подметнување пожар или смрт.

Гласини од интернет во Индија доведоа до напади, во Иран до масовни труења

Гласините што се шират на Интернет во Индија доведоа до напади врз жртви или масовни труења во Иран.

Телекомуникациските инженери доживеале закани и биле нападнати, а телефонските столбови биле запалени поради теориите на заговор што се ширеле преку Интернет.

Социјалните мрежи им овозможиле на измамниците да ја искористат пандемијата со продажба на неефикасни антивирусни агенси, така што луѓето плаќале пари за „чудесни минерални препарати“ и добиле разредено белило.

Како што се приближува денот кога ќе се појават на пазарот првите вакцини против коронавирус предизвикани од ковид-19, противниците за вакцинирање би можеле да ги убедат луѓето да не се вакцинираат преку социјалните медиуми.

Придобивките од вакцинацијата може да бидат поткопани со дезинформации, предупредуваат лекарите.