петок, 9. декември 2022. Вести денес: 94
home Вести

Стоте најбогати Словенци заедно имаат 5,7 милијарди евра

Стоте најбогати Словенци заедно имаат 5,7 милијарди евра
**ARCHIV**Banknoten in 50er, 100er, 200er und 500er-Scheinen liegen auf einem undatierten Foto, das von der Bundesbank in Frankfurt am Montag, 3. Dez. 2007, zur Verfuegung gestellt wurde, auf einem Haufen. Der Euro hat in Deutschland nach einer Umfrage fuer die Dresdner Bank an Popularitaet verloren. Knapp sechs Jahre nach Einfuehrung der Gemeinschaftswaehrung erklaerten nur noch 36,3 Prozent, sie faenden den Euro gut. 2004 lag die Zahl noch bei 42,6 Prozent, wie die Bank am Sonntag, 16. Dez. 2007 aus der Umfrage der Forschungsgruppe Wahlen berichtete. (AP Photo/Bundesbank) --- Undated photo provided by the German Federal Reserve Bank in Frankfurt on Monday, Dec. 3, 2007, shows Euro bank notes in 50, 100, 200 and 500 Euro bills. (AP Photo/German Federal Reserve Bank)

Вкупната вредноста на имотите на стоте најбогати Словенци изнесува 5,7 милијарди евра, вредноста поголема за 10 отсто отколку минатата година, наведува списанието „Менаџер“.

Петти пат по ред, титулата – најбогати ја освоија сопружниците Иза и само Логин, чиј имот стекнат во хај-тек индустријата се проценува на 689 милиони евра. Како основачи и мнозински сопственици на компанијата за развој на мобилни апликации „Аутфит7“ (Outfit7) минатата година добија најголем удел од профитот од вкупно милијарда долари, сума за која беше продадена фирмата на азиски конзорциум. Тие се најпознати по глобално успешната апликација за деца „Talking Tom“.

Втор на листата најбогати во Словенија е основачот и мнозински сопственик на „Студио модерна“ Санди Чешко со 334 милиони евра, познат по душеците Дормео и други производи кои се пласираат со теле-продажба, а на трето е марко Пистотник, уште еден од поранешните сопственици на Аутфит 7, чиј имот се проценува на 210 милиони евра.

Во вкупната вредност на имотите на стоте најбогати Словенци, четвртина од средствата отпаѓаат на средства кои ги добиле по продажбата на фирми каде биле сопственици или ко-сопственици.

Qatar 2022