петок, 27. јануари 2023. Вести денес: 88
home Вести

Стапката на невработеност во САД падна на рекордно ниско ниво

Стапката на невработеност во САД падна на рекордно ниско ниво
ADVANCE FOR WEEKEND EDITIONS OF AUG 26-27 -- Workers at the Lake City Ammunition Plant, in Independence, Mo., check the quality of 7.62 millimeter bullets with a gauge hooked to a computer system in this undated photo. The plant is one of 12 small-caliber munitions plants built during World War II and the only one still operating (AP Photo/Courtesy of Lake City via The Examiner).

Стапката на невработеност во април во САД падна на 3,9 проценти, што е најниска стапка во изминатите 17 и пол години.

Според Секретаријатот за труд, во април биле отворени нови 164.000 работни места надвор од земјоделскиот сектор, додека ревизија на податоците од март покажа дека биле отворени 135.000 нови места, место претходно пресметаните 103.000.

Ова е сепак далеку под резултатот од февруари, кога низ САД беа отворени нови 324.000 работни места. Но, поради намалување на бројот на активно население, стапката на невработеност падна на рекордно ниско ниво и покрај ова забавување во отворањето нови работни места.

(Миа)