вторник, 20. април 2021. Вести денес: 56
Во живо

Протест на угостителите и туристичките агенции

home Вести

Сообраќајот во Париз парализиран поради штрајк

Сообраќајот во Париз парализиран поради штрајк

На петтиот ден од штрајкот против реформата на пензискиот систем во Франција, сообраќајот во Париз е парализиран бидејќи се прекинати линии на подземната железница и откажано сообраќање на илјадници возови.

Националната железничка мрежа на СНЦФ препорача патниците да останат дома или да користат „алтернативни превозни средства“ за да дојдат на работа заради безбедносни ризици.

Илјадници возови, вклучително и 80 железнички линии меѓу Лондон и Франција, Белгија и Холандија се во прекин. Повеќе од 50.000 патници мораа да ги променат плановите за патувања, пренесува Индепендент.

Јуростар предупреди дека нивното сообраќање ќе биде значително блокирано во текот на следните четири дена, што ќе погоди уште 30.000 луѓе.

Во Париз воопшто не работат 10 од 16 линии на метрото, а четири линии обезбедуваат ограничена услуга, пренесува Локал.фр

Коронавирус