среда, 16. јуни 2021. Вести денес: 137
Во живо

ВО ЖИВО: 31 година ВМРО-ДПМНЕ „Македонија за сите луѓе“

home Вести

Сол или вода од кисели краставици ? Германија го користи ова веќе година дена за зимско одржување на улиците

Сол или вода од кисели краставици ? Германија го користи ова веќе година дена за зимско одржување на улиците

Течноста од киселите краставици, односно течноста што се користи за киселење на зеленчук во индустриско производство, се покажа како одличен начин за спречување на формирање мраз и е еколошки поштеден и заштедува пари.

Сè започна како баварски експеримент и наскоро може да се прошири како практика низ целата земја.

Пилот програмата за истурање течност од кисели краставици би можела целосно да го замени традиционалното попрскување со сол, кое иако спречува формирање на мраз, на долг рок му штети на околината и претставува скапа пракса, пишува „РТЛ денес“.

Минатата сезона 326.000 тони сол беа искористени за чистење на големата патна мрежа на Баварија, што е скап зафат со негативно влијание врз животната средина. Бидејќи зимските временски услови стануваа поекстремни, баварските власти бараа поевтина и еколошка алтернатива на солта. Тие пронајдоа неочекуван партнер: локален производител на кисели краставички.

Во Германија, солта се заменува со водата од киселите краставици.

“Develey Senf & Feinkost” секоја година претвораат 17 000 тони краставици во кисели краставици. Солта и киселата вода произведени од краставици во овој процес се користат една година за зимско одржување на баварските патишта.

Рециклирањето и малата модификација на саламурата ја намалуваат вкупната количина на сол што се ослободува во околината, заедно со негативното влијание врз околината.

Иако водата од краставица што содржи сол досега се отстрануваше преку канализациониот систем, сега се фрла по патиштата. Во посебна постројка, водата се третира, чисти и се доставува до работниците на сообраќајот како саламура.

Според баварското Министерство за домување, градежништво и транспорт, тој очекува дека регионално подготвената саламура ќе заштеди 700 тони сол и 4,9 милиони литри вода во зимската сезона.

ЕУРО 2020

Македонија