вторник, 2. март 2021. Вести денес: 0
home Вести

Со помош на апликацијa споени исчезнати деца со семејствата

Со помош на апликацијa споени исчезнати деца со семејствата

Индиската полиција поврза илјадници исчезнати деца со нивните семејства со помош на апликација за препознавање лица, за која велат дека ќе ја „сменат играта“ во решавање на тој проблем.

Секоја година во Индија исчезнуваат илјадници деца, од кои голем број се продаваат за да просат, работат во ресторани, занаетчиската индустрија, фабрики и бордели.

Полицијата во јужната држава Теландан разви апликација за препознавање лица во рамки на „Операција осмев“, која има за цел решавање на проблемот со злоупотреба на детскиот труд и исчезнати деца.

-Резултатите се охрабрувачки, изјави Свати Лакра, висок официјален претставник, кој ја контролира кампањата.

Тој додаде дека претходно дека било предизвик да се работи со деца кои биле спасени, истакнувајќи дека долгорочното сместување деца во прифатилишта, на долги стази, не е идеално решение.

-Пронаоѓањето на нивните семејства и испраќањето дома е императив, рече тој.

Коронавирус