среда, 19. јануари 2022. Вести денес: 0
home Вести

Смртноста во Велика Британија најголема од Втората светска војна

Смртноста во Велика Британија најголема од Втората светска војна

Велика Британија забележа најголем пораст на прекумерни смртни случаи во земјата од 1940 година за време на Втората светска војна.

Минатата година во Велика Британија имало околу 697.000 смртни случаи, речиси 91.000 повеќе од предвиденото врз основа на просекот во претходните пет години. Бројката не го опфаќа морталитетот во декември 2020 година, бидејќи податоците се достапни само заклучно со ноември.

– Велика Британија има една од највисоките стапки на прекумерна смртност во светот и повеќе смртни случаи на еден милион луѓе отколку повеќето други европски земји или САД, истакна Ричард Мари, генерален директор на здравствената хуманитарна организација Фондот Кингс.

Мари порача дека „е потребно да се спроведе јавна истрага за точно да се утврди во што е проблемот за таквата состојба, но грешките се веќе направени“.

Коронавирус