среда, 12. август 2020. Вести денес: 163
home Вести

Словенија: Во почетокот на 2018 година имало 250.000 имигранти – 12 отсто од вкупното население

Словенија: Во почетокот на 2018 година имало 250.000 имигранти – 12 отсто од вкупното население

На почетокот на 2018 година, во Словенија живееле 250.000 имигранти, што е 12 отсто од вкупното население. Со тоа, земјата се наоѓа на 16 место на листата на земји од ЕУ по број на странци, покажуваат податоците на словенечкиот Завод за статистика.

Луксембург е на списокот со 46,5 проценти имиграција и Полска со 1,8 проценти на последното.

Податоците на Заводот за статистика покажуваат дека Словенија е доста дарежлива во давањето државјанство на имигрантите и се смета дека е една од четирите земји на ЕУ со најголем удел на имигранти кои имаат државјанство, покрај Хрватска, Шведска и Холандија.

Како што се наведува, тој удел во Словенија е 55 проценти, од кои 94 отсто биле мигранти кои се преселиле во земјата додека таа се уште била дел од Југославија, пред јуни 1991 година.

Од натурализираните Словенци, 70 проценти се од поранешна Југославија, а најголем дел од Босна и Херцеговина – дури 43 проценти. Имиграцијата во Словенија ја сочинуваат лица од дури 163 земји во светот.

Коронавирус