понеделник, 3. октомври 2022. Вести денес: 72
home Вести

Синот на Фидел Кастро пронајден мртов

Фиделито како што е познат на кубанската јавност, немаше амбиции да го „заземе“ тронот во Куба и да го наследи неговиот починат татко кој ја започна револуцијата за ослободување на карипскиот остров од американското влијание.
Синот на Фидел Кастро пронајден мртов

Фидел Кастро Дијаз Балард јуниор, најстариот син на Фидел Кастро извршил самоубиство откако подолго време страдал од депресија, а за неговата состојба не можеле да помогнат ниту група на лекари кои го третирале.

Фиделито како што е познат на кубанската јавност, немаше амбиции да го „заземе“ тронот во Куба и да го наследи неговиот починат татко кој ја започна револуцијата за ослободување на карипскиот остров од американското влијание.

Токму и затоа нема други сомнежи за неговата смрт, односно нема теории дека е убиен за да биде тргнат од листата на потенцијални нови „вечни“ владетели на Куба каде сега армијата е во преден план до евентуални први избори во оваа комунистичка земја.

Фидел Кастро Дијаз Балард јуниор најмногу е познат по неговите научни достигнувања, но по неуспешната нуклерана програма која заврши во 90-тите години по распадот на Советскиот сојуз тој се повлече од јавниот живот и ретко даваше изјави. Автор е на десетина книги и еден од најзначајните членови на кубанската Академија на науките.

Коронавирус