четврток, 25. февруари 2021. Вести денес: 175
home Вести

Силно темпо на раст на платите во Велика Британија

Силно темпо на раст на платите во Велика Британија

Платите во Велика Британија продолжуваат да растат со силно темпо, додека и бројот на вработени е на рекордно ниво, според најновите официјални податоци од тамошните државни институции.

Според податоците на Бирото за национална статистика (ОНС), паричните примања без бонуси пораснале за 3,8 проценти во мај-јули, додека платите, вклучително и бонусите, пораснале за четири проценти, што е највисоко од средината на 2008 година.

Стапката на невработеност падна на 3,8 проценти, додека проценетата стапка на вработеност остана на рекордни 76,1 отсто.

-Стапката на вработеност е прилично константна веќе неколку месеци, додека стапката на невработеност беше последната пониска кон крајот на далечната 1974 година, рече Дејвид Фримен од ОНС.

Тој исто така истакна дека податоците на ОНС покажуваат дека од почетокот на оваа година има најбрз раст на платите (вклучително и бонусите) во изминатите 11 години и дека 32,8 милиони луѓе во моментов се вработени на пазарот на трудот, што, како што рече, е нов рекорд за Велика Британија.

Коронавирус