недела, 5. февруари 2023. Вести денес: 0
home Вести

Шведска забрани пушење на некои јавни места на отворен простор

Шведска забрани пушење на некои јавни места на отворен простор

Шведска забранува пушење на одредени јавни места на отворен простор, вклучувајќи игралишта и платформи на железничките станици.

Мерката ја усвои вчера Парламентот, со 142 гласови наспроти 120 и ќе влезе во сила на 1 јули следната година. Пушењето во ресторани на отворено, како и во кабини за пушење, исто така, ќе бидат забранети.

Во Шведска, пушењето во моментов е дозволено во посебно определени зони на работните места и на јавни места.

Според официјалните податоци од 2016 година, само 11 отсто од 10 милиони население пушат секојдневно, а 10 проценти пушат од време на време.

Новиот закон има цел Шведска да стане земја без чад од цигари до 2025 година.