петок, 18. јуни 2021. Вести денес: 0
home Вести

Шведска: Со пилешки измет против масовни собири

Шведска: Со пилешки измет против масовни собири

Шведскиот град Лунд одлучи да распореди пилешко ѓубриво во Централниот парк во тој град за да спречи собири на луѓе за време на традиционалната Валпуршка ноќ, прослава што се одбележува низ цела Скандинавија.

На овие прослави обично се собираат многу луѓе, но оваа година властите сакаат да го спречат тоа поради епидемијата на вирусот Ковид-19.

– Лунд може да стане жариште на коронавирусот во последната вечер во април… Затоа ставивме тони ѓубрива во паркот. Со тоа ќе се наѓубрат тревниците, а миризбата ќе ги спречи масовните собири, рече Густав Лундблад – претседател на околниот Одбор за заштита на животната средина.

Прославата Валпуршка ноќ потекнува од паганските празници во минатото. Популарното, иако – неофицијално, славење може да привлече 30.000 луѓе од цела Шведска.

ЕУРО 2020

Македонија