среда, 29. март 2023. Вести денес: 136
home Вести

Шпанските служби спасиле 450 мигранти

Шпанските служби спасиле 450 мигранти

Шпанската морска спасувачка служба соопшти дека нејзините припадници спасиле 450 луѓе кои се обидувале од северна Африка да стигнат во Европа.

Соопштено е дека 294 мигранти пловеле преку Гибралтарскиот проток во 17 бродови и се додава оти бројот би можел да е поголем биде за два брода се уште се трага.

Нешто поисточно, од три брода извлечени се 156 мигранти, вклучувајќи 30 жени и шест деца.

Агенцијата на Обединетите нации за миграција наведува дека од почетокот на годината во Шпанија стигнале повеќе од 18.000 мигранти, а оти само на 29. јуни спасени се скоро 800.