понеделник, 13. јули 2020. Вести денес: 0
home Вести

Шпанија ја продолжи вонредната состојба до 11 април

Шпанија ја продолжи вонредната состојба до 11 април

Парламентот на Шпанија ја продолжи вонредната состојба за две недели поради пандемијата со Ковид-19.

Мерката беше изглаана откако во Парламентот беа физички присутни помалкуи од 50 пратеници од вкупно 350, а другите гласаа од дома.

Вонредна состојба во Шпанија беше воведена на 14 март, со што беше овозможено да се прогласи национален карантин, додека сега се продолжува до 11 април.

Бројот на инфицирани со новиот коронавирус во Шпанија изнесува околу 47.600 лица, а земјата  е на второместо, по Италија по бројот на починати – 3.434 луѓе.