сабота, 15. август 2020. Вести денес: 0
home Вести

Шојбле апелира до ЕУ да извлече лекции од пандемијата

Шојбле апелира до ЕУ да извлече лекции од пандемијата

Претседателот на германскиот Бундестаг, Волфганг Шојбле апелираше до ЕУ да извлече поуки од пандемијата на коронавирусот и да ја намали зависноста од глобалниот синџир на снабдување.

Шојбле за изјави дека пандемијата покажа колку Европа е ранлива со својата зависност.

Во авторски текст за весникот, тој посочи на привремениот недостиг на дури и наједноставната медицинска опрема, како што се заштитни маски.

Според него, сега е можност критички да се анализира целосниот економски модел и „да се надминат екцесите на глобализацијата“ секаде каде што доведоа до драматични последици за време на пандемијата.

Тој смета дека веќе сега е можно да се извлечат поуки дека ЕУ мора подобро да биде снабдена за да биде поотпорна на кризи и да биде понезависна.

За тоа, вели Шојбле, на ЕУ и е потребно да биде „опремена со поголема стратешка автономија“, како на пример со изградба на алтернативни синџири на снабдувачи со поповолни производни места со цел да се диверзификација и намалување на географските ризици.

Тој потенцира и дека е неопходно да се зајакне суверенитетот на Европа, особено во здравствениот сектор. (МИА)

Коронавирус