четврток, 23. јуни 2022. Вести денес: 186
home Вести

Северна Кореја пријави околу 270.000 нови случаи на треска

Северна Кореја пријави околу 270.000 нови случаи на треска

Северна Кореја пријави уште 269.510 случаи со симптоми на треска и шест смртни случаи во време кога земјата се соочува со ширење на епидемија до недијагностициран Ковид-19.

Според севернокорејскиот штаб за борба против вирусот починале 56 луѓе, а повеќе од 1,48 милиони луѓе се разболеле од треска од крајот на април. Се претпоставува дека поголемиот дел од тие случаи се Ковид-19.

Во Северна Кореја најмалку 663.910 луѓе се во карантин, а државните медиуми не наведуваат колку од случаите со треска се потврдени дека се Ковид-19.

Најверојатно на Северна Кореја и недостасува опрема за тестирање за да ги потврди инфекциите со коронавирус, а нејзиниот одговор на вирусот е главно изолација на луѓе со симптоми. Неуспехот да се забави ширењето на вирусот може да има тешки последици за Северна Кореја, со оглед на нејзиниот слаб здравствен систем и верувањето дека нејзините 26 милиони луѓе не се вакцинирани. Земјата, исто така, се соочува со неисхранетост и сиромаштија.

Коронавирус