петок, 24. септември 2021. Вести денес: 134
home Вести

Сертификат на ЕУ за Ковид-19 законски одобрен во Унијата: Колку долго ќе важи и во каква форма ќе биде издаден

Сертификат на ЕУ за Ковид-19 законски одобрен во Унијата: Колку долго ќе важи и во каква форма ќе биде издаден

Европскиот парламент со големо мнозинство го прифати воведувањето на „ЕУ сертификат Ковид-19“ и законска рамка со која се избегнуваат блокади на патиштата и дискриминација на невакцинирани лица.

– Сертификат на ЕУ за Ковид-19 е третиот официјален наслов на документот што треба да го регулира прекуграничното патување кон Европската унија. Под ова име, тоа беше прифатено од огромното мнозинство во Европскиот парламент, со што се воспостави договор за правната рамка според која свитните пасоши треба да важат 12 месеци, пренесува Euractiv.

Документот во дигитална или хартиена форма потврдува дека лицето е вакцинирано против корнавирус, добило негативен тест или веќе се опоравило од инфекцијата, но европратениците инсистираа на тоа дека „свитните пасоши“ да не се користат како патни исправи и да не е предуслов за остварување на право на слободно движење.

Тие сметаат дека носителите на тајни пасоши не треба да бидат подложени на карантин, ново тестирање или самоизолација и дека треба да се избегнува дискриминација на невакцинирани граѓани. Тие исто така предлагаат членките на ЕУ да обезбедат „универзално, достапно, навремено и бесплатно тестирање“ на своите туристи.

Воспоставена е и законодавна рамка за регулирање на прекуграничното движење на граѓани од земји што не се членки на ЕУ. Акцентот беше ставен и на прифаќање на сертификати за вакцинација одобрени од Европската агенција за лекови, додека одлуката за прифаќање на други вакцини им беше оставена на земјите-членки.

Коронавирус