сабота, 27. ноември 2021. Вести денес: 0
home Вести

Сенатот на САД усвои Закон за човекови права во Хонг Конг

Сенатот на САД усвои Закон за човекови права во Хонг Конг

Американскиот Сенат синоќа едногласно се заложи за заштита на човековите права во Хонг Конг по нападот на кинеските власти врз продемократското движење во автономната територија на Кина.

Усвоениот Закон за човекови права и демократии во Хонг Конг сега ќе биде упатен до Претставничкиот дом на Конгресот, што претходно усвои сличен акт.

Двата дома на Конгресот сега треба да ги усогласат двата акта односно да ги отстранат разликите, пред заедничкиот закон да биде испратен до американскиот претседател Доналд Трамп.

Антивладините протести во Хонг Конг траат повеќе од пет месеци.

Коронавирус