понеделник, 28. ноември 2022. Вести денес: 166
home Вести

СБ на ОН ја отфрли руската резолуција за Сирија

СБ на ОН ја отфрли руската резолуција за Сирија

Советот за безбедност на ОН ја отфрли денеска резолуцијата на Русија, со која се осудува „агресијата“ на САД и нивните сојузници против Сирија.

Текстот го поддржаа само Русија, Кина и Боливија. Осум земји гласаа против, а четири беа воздржани.

За да биде прифатена резолуцијата беа потребни девет гласа „за“, без некоја од петте постојани членки на Советот за безбедност да стави вето. Трите земји, кои ги извршија нападите врз Сирија – САД, Велика Британија и Франција, имаат право на вето.

Русија претходно му предложи нацрт-резолуција на Советот за безбедност на ОН, со која ја осуди „агресијата на САД и нивните сојузници против Сирија поради кршење на меѓународното право и повелбите на светската организација“.

МИА

Коронавирус