петок, 27. ноември 2020. Вести денес: 142
home Вести

СБ на ОН ги повикува сите земји земји да го почитуваат ембаргото на испорака на оружје во Либија

СБ на ОН ги повикува сите земји земји да го почитуваат ембаргото на испорака на оружје во Либија

Советот за безбедност на Обединетите нации ги повика сите земји да го почитуваат ембаргото на испорака на оружје во Либија и да се држат на страна во конфликтот во таа северноафриканска држава.

Набљудувачите на ОН за почитување на санкциите претходно ги обвинија Јордан, Обединетите Арапски Емирати и Турција за кршење на ембаргото.

Советот за безбедност на ОН бара од сите држави да „не интервенираат во конфликтот ниту да преземаат акција која би го влошила конфликтот“ и изразуваат загриженост поради „зголемената вклученост на платеници“.

Одлуките се усвоени со консензус.

Коронавирус