петок, 30. септември 2022. Вести денес: 178
home Вести

Саудијките по првпат ќе може да навиваат на фудбалски стадион

Саудијките по првпат ќе може да навиваат на фудбалски стадион

На жените во Саудиска Арабија ќе им биде дозволено првпат да влезат на спортски стадион да гледаат натпревар во фудбал меѓу два локални клуба.

Првиот стадион што денеска отвора врати за жени е во градот Џида. Потегот е дел од социјалните реформи планирани за оваа година што се однесуваат на жените на кои им се даваат поголеми права. За да се подгтоват за промените, властите направија на стадиони т.н. „фамилијарни оддели“ каде ќе може жени да седнат и да гледаат фудбалски натпревар.

Стадионите се исто така опремени и со тоалети за жени, посебни влезови и паркинзи за жени- навивачки. В сабота националниот стадион во Ријад ќе ги отвори за првпат вратите за жени да може да присуствуваат на фудбалски натпревар.

Коронавирус