недела, 4. декември 2022. Вести денес: 69
home Вести

Само половина од оружјето во германската армија е подготвено за употреба, предупреди Асоцијација на вооружените сили

Само половина од оружјето во германската армија е подготвено за употреба, предупреди Асоцијација на вооружените сили

Само половина од вооружените системи на германската војска се подготвени за употреба, предупреди шефот на Асоцијацијата на вооружените сили на земјата во забелешките објавени денеска, јави ДПА.

„Политичарите со право препознаа дека глобалните ризици и закани по нашата безбедност бараат Бундесверот да биде целосно опремен“, изјави шефот на здружението Андре Вуестнер за конзервативниот дневен весник „Ди Велт“.

„Но, ние сме на максимум 50 проценти“, додаде Вуестнер. „Со некои системи како хеликоптери или старите авиони Торнадо е уште полошо – ситуацијата е несигурна“.

Во самопроценка на почетокот на овој месец, Министерството за одбрана соопшти за оперативни во просек 74 проценти од главните системи за оружје.

„Таквите извештаи ги иритираат војниците и им даваат на граѓаните погрешен впечаток“, рече Вуестнер.

Тој рече дека 74 отѕсто од цитираните „се засноваат на апсурдни математички модели“ и немаат никаква врска со секојдневната реалност на воениот живот.

Вустнер додаде дека мажите и жените насекаде во армијата успеале да работат околу недостигот долго време, и покрај големите напори на креаторите на политиката во текот на годините да ја подобрат ситуацијата.

Коронавирус