понеделник, 28. ноември 2022. Вести денес: 167
home Вести

САД: Зголемен бројот на криминал од омраза кон муслиманите

САД: Зголемен бројот на криминал од омраза кон муслиманите
A young Muslim American female student holds the U.S. flag during a 'Children of the World' student pageant at the Islamic Center of America in Dearborn, Michigan, March 26, 2010. A growing school of thought among counterterrorism specialists, and within the administration of U.S. President Barack Obama, argues that law enforcement should engage more deeply with the Muslim community. Their case has been bolstered by encouraging examples of outreach programs. Picture taken March 26. To match SPECIAL REPORT USA-SECURITY/HOMEGROWN REUTERS/Rebecca Cook (UNITED STATES - Tags: RELIGION POLITICS)

Во САД, во 2017 година, регистриран е пораст на злосторства од омраза против мислимани за 15 отсто во споредба со 2016 година.

Според податоци на Советот за американско-исламски односи, регистрирани се 300 дела на омраза против муслимани во САД во 2017 година, додека во 2016 година имало 216 такви казнени дела во САД.

Советот оцени дека за порастот на кривични дела од омраза против муслимани се виновни ставовите на американскиот претседател Доналд Трамп и неговата полотика, а особено забраната за влез на мигранти од неколку држави со претежно муслиманско население.

Коронавирус