среда, 20. октомври 2021. Вести денес: 179
home Вести

САД: Речиси 75 отсто од децата кои починале од Ковид-19 се од малцински групи

САД: Речиси 75 отсто од децата кои починале од Ковид-19 се од малцински групи

Коронавирусот е причина за смрт на најмалку 121 лице на возраст под 21 година во САД помеѓу 12 февруари и 31 јули. Тоа се нагласува во студија објавена од Центрите за контрола и превенција на болести.

Од тие млади, приближно тројца од четворица биле од хиспанско, црно, американско-индиско или домородно население од Аљаска, што укажува на тоа дека вирусот убива непропорционално млади луѓе кои не се белци, а особено оние кои немаат основни здравствени услови.

ЦДЦ нагласува дека наодите треба да ги охрабрат училишните системи кои повторно се отворија за внимателно следење на инфекциите и тешките симптоми кај деца и млади лица.

Според нив, имало 391.814 познати случаи меѓу луѓе под 21 година од средината на февруари до крајот на јули. Повеќето – но не сите – млади пациенти имаат поблаги симптоми отколку постарите пациенти.

Од младите луѓе кои починале од вирусот, 63 отсто биле мажи; 10 отѕсто биле доенчиња стари помалку од една година; 20 отсто биле на возраст меѓу 1 и 9 години; 70 отсто биле на возраст од 10 до 20 години; а 75 отсто имале барем едно друго заболување.

Дополнително, 45 отсто биле хиспанци; 29 отсто биле црнци; четири отсто биле нехиспанско американско индиско или домородно население од Аљаска.

„Меѓу доенчиња, деца и адолесценти хоспитализирани со лабораториски потврден Ковид-19 и случаи на МИС-Ц, лицата од расни и етнички малцински групи се презастапени“, забележаа истражувачите.

ЦДЦ во една студија минатата недела потврди дека децата можат и го пренесуваат коронавирусот на членовите на нивното семејство.

Локални избори 2021