недела, 5. април 2020. Вести денес: 103
Актуелна тема

Од минута во минута за ситуацијата со коронавирусот во Македонија и светот

home Вести

Русите ќе се разлутат: Им поскапе омилениот пијалок

Русите ќе се разлутат: Им поскапе омилениот пијалок

Од првиот ден од 2020 година, Русите ќе пијат поскапа вотка, по одлуката на Министерството за финансии да ја зголеми цената на омилениот пијалок на таа нација на 230 рубли (3,3 евра).

Љубителите на чашка вотка, исто така, ќе се соочат со зголемување на цените на другите алкохолни пијалоци така што минималната цена на половина литарско шише коњак ќе поскапе на 433 рубли (околу 7 евра), додека шише ракија ќе чини 315 рубли (5,1 евра).

Министерството за финансии на Русија уште од 2009 година ги замрзнуваше цените на алкохолните пијалоци за да се спротивстави на нелегалното производство и продажба. Според руски медиуми, се преиспитуваат цените и за одделни видови вина.

Коронавирус