недела, 22. мај 2022. Вести денес: 0
home Вести

Русија забрани увоз на круши од Србија

Русија забрани увоз на круши од Србија

Руската служба за фитосанитарен надзор „Росељхознадзор“ од денеска забрани увоз на српски круши.

Забраната подразбира и увоз преку трети земји, се наведува на сајтот на „Росељхознадзор“.

Службата тврди дека на српската Национална организација за карантин и заштита на растенија повеќе пати и било пријавувано дека има загриженост поради проблеми со квалитетот на ова овошје од Србија.

Русија претходно имаше проблем и со јаболките од Србија. Во Орловската област во централна Русија, беа пронајдени 13 тони јаболка од Србија заразени со опасен штетник, соопшти фитосанитарната инспекција на Русија.

Русија неодамна го прекина и увозот на јаболки од Босна и Херцеговина поради сомнеж во реекспорт. Министерството за земјоделство на Република Српска смета дека пропустот кај извозот на јаболки од БиХ во Русија нанесе голема штета на домашните произведувачи.

Руската Федерација е трет трговски партнер на Србија, а пласманот на српските производи на рускиот пазар го карактеризира стартна ценовна конкурентна предност во однос на другите увозни производи, благодарение на единствениот преференцијален трговски договор и бесцарински извоз на пазар од преку 144 милиони жители.

Коронавирус