петок, 30. септември 2022. Вести денес: 25
home Вести

Русија: Нов закон за повисоки парични казни за демонстрантите и интернет-страниците

Русија: Нов закон за повисоки парични казни за демонстрантите и интернет-страниците

Рускиот претседател Владимир Путин вчера ги потпиша новите закони со кои се зголемуваат паричните казни за порекршоците на демонстрантите и за интернет-страниците означени како „странски агенти“.

Според новиот закон, демонстрантите прогласени за виновни за повеќекратно непочитување на законот би можеле да бидат казнет со 20.000 рубљи (230 евра) или со 230 дена затвор. Претходниот закон предвидуваше казна од 5.000 рубљи.

Путин потпиша и закон со кој се предвидува парилна казна до 2.500 рубљи за објавување на информации на интернет-страниците означени како „странски агенти“, а кои јасно не го навеле таквиот статус.

Во Русија според Закон од 2012 година, организации и поединци и означени како „странски агенти“ мора да се регистрират и јасно да го назначат својот статус во своите публикации.

Коронавирус