среда, 8. декември 2021. Вести денес: 0
home Вести

„Ројтерс“ ќе отпушти 3.200 вработени

„Ројтерс“ ќе отпушти 3.200 вработени

„Томсон Ројтерс“, една од најголемите новински агенции во светот, планира да отпушти 3.200 лица, што претставува 12 отсто од вкупниот број на вработени и да го намали бројот на редакциите за една третина, од 185 до 133.

Како што соопшти компанијата, главна причина за оваа мерка, која треба да биде спорведена до крајот на 2019 година, е намалување на трошоците.

Покрај ова, планирано е и намалување на обемот на објавуваните содржини и оптимизација на организациската структура.

Холдингот смета дека со овие мерки трошоците ќе се намалат за седум до осум отсто и дека ќе се постигне раст на профитот до 4.5 проценти до 2020 година.

Агенцијата „Ројтерс“ е формирана во Лондон во 1851 година. Од 2008 година нејзин основен сопственик стана канадската медиумската групација „Томсон“. По спојувањето новата компанија беше наречена „Томсон Ројтерс“.

Коронавирус