понеделник, 28. ноември 2022. Вести денес: 167
home Вести

Ранг листа на светски армии за 2018 година на порталот „Глобал фајерпауер“

Ранг листа на светски армии за 2018 година на порталот „Глобал фајерпауер“

Меѓународни воени експерти објавија рејтинг на најмоќни армии во светот на специјализираниот воен портал Глобал фајерпауер (Global Firepower)  за 2018 година.

Според најновиот рејтинг, пет воено најмоќни држави во светот се САД, Русија, Кина, Индија и Франција.

Во Европа, Британија е на шестото место, Германија на 10, Италија на 11 место. Шпанија е на 19 место, Полска на 22 место, Грција на 29 место.

На Блискиот исток, Ирак е на 47 место, соседна Сирија на 49 место. Пред нив се Иран на 13 место, Израел на 16 и Саудиска Арабија на 26 место.

Македонија е на 118 место од 136 држави.Во ланското рангирање била на 122 место.

Србија е на 78 место, Бугарија на 60 место, Хрватска на 72. Словенија е на 92, Албанија на 86, Црна Гора на 121 и БиХ на 124 место.

(Миа)

Коронавирус