сабота, 10. јуни 2023. Вести денес: 9
home Вести

Работници во штрајк го окупираа седиштето на Француски железници

Работници во штрајк го окупираа седиштето на Француски железници

Работници во француската железница кои се во штрајк го запоседнаа седиштето на државната железничка компанија СНЦФ во знак на проптест поради обидот на францускиот преетсеател Емануел Макрон да ја реформира таа компанија.

Најмалку 150 синдикални активисти преку пожарните скали упаднаа во канцеларии на СНЦФ во предградие на Париз.

Полицијата ја опколи згрдата и го запре сообраќајот на улицата пред зградата, додека демонстранти поставуваа големи транспаренти од прозорците во зградата и носеа факели.

Голем дел од возовите во Франција денеска не сообраќаа.

Макрон планира реформи во железницата и одземање бенифиции на вработените за да може францускиот пазар да биде покомпетентен на европските пазари.

(Миа)