вторник, 29. ноември 2022. Вести денес: 0
home Вести

Протест на околу 100.000 жени во Бразил против претседателот на Бразил

Протест на околу 100.000 жени во Бразил против претседателот на Бразил

Околу 100.000 жени од руралните средини во Бразил се собраа во главниот град на традиционалниот „Марш на Маргарида“, кој годинава помина во знак на протест против претседателот Жаир Болсонаро.

Маршот се одржува секоја четврта година во знак за поддршка на руралните области и за правата на жените во Бразил, каде е многу присутно семејното насилство.

Маршот е наречен по бразилската синдикална лидерка Маргарида Мариа Албес, која беше убиена во 1983 година.

Жените протестираа поради владината политика на проширување на употребата на пестициди и плановите на Болсонаро да експлоатира рудници во автохтони и заштитени подрачја.

Жените од разни домородни племиња протестираа поради „геноцидната политика“ на Болсонаро.
Жените го обвинија бразилскиот претседател и дека „женомразец, хомофоб и расист“

Поголемиот број жени носеа цвеќе, сламени шешири и виолетова облека – симбол на протестниот марш.

Коронавирус