сабота, 27. ноември 2021. Вести денес: 0
home Вести

Проституцијата во Шпанија ќе биде прогласена за криминал

Проституцијата во Шпанија ќе биде прогласена за криминал

Шпанскиот премиер Педро Санчез најави дека проституцијата во Шпанија ќе биде третирана како криминал.

Обраќајќи им се на поддржувачите на крајот од тридневниот конгрес на Социјалистичката партија во Валенсија, шпанскиот премиер Педро Санчез оцени дека проституцијата ги „поробува“ жените и вети дека ќе го смени законот, казнувајќи ги не само оние што профитираат од неа , туку и клиентите и местата што дозволуваат проституција.

Проституцијата беше декриминализирана во католичка и некогашна конзервативна Шпанија во 1995 година, а во 2016 година, Обединетите нации проценија дека сексуалната индустрија во оваа земја генерира приходи од 3,7 милијарди евра.

Еден од тројца мажи во Шпанија користел проституција во својот живот, според студијата на Државниот центар за социјална истрага (ЗНД) изготвен во 2009 година.

Сепак, вториот извештај објавен во 2009 година привлекува внимание дека бројката на корисници може да изнесува дури 39 проценти, а студијата на ОН од 2011 година ја наведува Шпанија како трета земја со највисока стапка на проституција, веднаш по Тајланд и Порторико.

Проституцијата во Шпанија во моментов не е регулирана со закон и нема казни за оние кои нудат платени сексуални услуги по своја волја, се додека тоа не се случи на јавни места. Меѓутоа, мамењето или дејствувањето како посредник помеѓу сексуална работничка и потенцијален клиент е нелегално. Од воведувањето на декриминализацијата, проституцијата доживеа значителен пораст и се проценува дека околу 300.000 жени се ангажирани во Шпанија како проститутки .

Иако сексуалната работа не е препознаена како редовно вработување, во Шпанија има голем број бордели, а многу од нив работат како хотели или други сместувачки капацитети. Во 2019 година, партијата на Санчез во својот изборен манифест вети дека ќе ја забрани проституцијата. Тој ја опиша проституцијата како „еден од најсуровите аспекти на феминизацијата на сиромаштијата и една од најлошите форми на насилство врз жените“.

Меѓутоа, две години по изборите, законот се уште не е поднесен. Проституцијата е легална во многу европски земји, вклучувајќи ги Германија, Швајцарија, Австрија и Грција. Застапниците на декриминализацијата велат дека тоа носи големи придобивки за жените кои работат на терен и ги прави нивните животи побезбедни.

Критичарите велат дека земјите што го легализирале или декриминализирале комерцијалниот секс често доживуваат зголемување на трговијата со луѓе, макроа и други поврзани злосторства.

Во 2017 година, шпанската полиција идентификуваше 13.000 жени во рации против трговија со луѓе, наведувајќи дека најмалку 80 проценти од нив биле искористени против нивна волја од трета страна.

Коронавирус