петок, 30. септември 2022. Вести денес: 0
home Вести

Просечната октомвриска нето плата во Словенија 1.122 евра

Просечната октомвриска нето плата во Словенија 1.122 евра

Просечната нето плата исплатена во Словенија за октомври 2019 година изнесува 1.122 евра, што е номинално повеќе за 1,6 отсто, а реално за 1,5 отсто во однос на претходниот месец.

На годишно ниво, словенечката плата за октомври е зголемена за 3,3 отсто номинално.

Новите податоци од Централниот завод за статистика покажуваат дека просечната бруто-заработка за октомври се зголемила за 1,7 отсто на номинална и за 1,6 проценти на реална основа на 1.742 евра во однос на септември и 3,9 отсто во однос на октомври 2018 година.

Просечната нето плата во приватниот сектор е поголема за 2,3 проценти во однос на септември и 0,4 проценти во јавниот сектор.

Највисока просечна месечна нето плата од 1.593 евра е исплатена во индустријата за снабдување со електрична енергија, гас, пареа и климатизација, а најниска во административните и помошните услужни дејности, 814 евра.

Коронавирус