недела, 23. јануари 2022. Вести денес: 49
home Вести

Професор ги терал студентите да прават екстази: Му се закануваат 10 години затвор, а еве како се бранел тој

Професор ги терал студентите да прават екстази: Му се закануваат 10 години затвор, а еве како се бранел тој

На јапонски професор му се закануваат 10 години затвор оти ги терал студентите да произведуваат екстази, слично како во хит-серијата „На лош пат“ (Breaking Bad).

Надлежните се сомневаат дека 61-годишниот професор по фармакологија при Универзитетот во Мацујама, во западна Јапонија, во 2013 година им дал задача на младите студенти да направат МДМА, супстанца позната како екстази, како и друга синтетичка дрога – 5Ф-Кјупик, минатата година.

Професорот се бранел дека целта му била „да го прошири знаењето“ на своите студенти. Произведените екстази никогаш не биле откриени, па веројатно и не биле наменети за продажба и употреба, туку само за наставна демонстрација.

Според јапонските закони, истражувачите треба да имаат посебна дозвола за производство на наркотици за академски цели.

Коронавирус