петок, 9. декември 2022. Вести денес: 92
home Вести

Продажбата на автомобили во ЕУ намалена заради пандемијата

Продажбата на автомобили во ЕУ намалена заради пандемијата

Бројот на новорегистрирани автомобили во март е преполовен во однос на истито месец минатата година.

Глобалната економија во 2020 веќе ги трпи последиците од пандемијата на корнавирусот, а меѓу гранките кои се тешко погодени е и автомобилската индустрија.

Според податовите на Евроспсата асоцијација на произведувачи на автомобили (ACEA), во ЕУ во првото тримесечје забележан е пад на продажбата од 25,6%, додека падот е уште по изненадувачки во март, кога бројот на новорегистрирани возила во Еу опаднал за 55,1%.

Мартовскиот пад би бил и поголем доколку многу земји порано ги донесоа мерките против пандемијата.

На пазарот во Еу во март се продадени вкупно 567.308 нови автомобили, додека тој број во март 2019 изнесувал 1.264.569 возила.

Станува збор за податоци од 27 држави членки, без Обединетото Кралство кое ја напушти ЕУ.

Иако сите земји на ЕУ имаат пад на продажбата на автомобили во март, тој бил најдраматичен во Италчија каде шти изнесува дури 85,4%. Италијанците во март купиле само 28.326 возила, додека во истиот месец претходната година забележани се 194.302 новорегистрирани автомобили.

На дното на листата се и Франција (-72,2%) и Шпанија (-69,3%), кои со Италија во март највеќе биле погодени од коронавирусот. Германија до некаде успеала да го амортизира падот на продажбата, па бројот на новорегистриани возила во таа земја во изминатиот месец бил помал за 37,7% во однос на март 2019.

Кога станува збор за првиот квартал од 2020 во ЕУ се продадени 25,6% помалку автомобили воспоредба со истиот период во 2019.

Ако ги гледаме четирите најголеми пазари во Еу, падот во периодот од јануари до март 2020 во Италија изнесувал 35,5%, во Франција 34,1%, Шпанија 31%, а во Германаија 20,3%.

Qatar 2022