четврток, 4. август 2022. Вести денес: 67
home Вести

Проблемите со меморијата се почести кај луѓето кои имале потешкотии да го вратат сетилото за мирис поради Ковид-19

Проблемите со меморијата се почести кај луѓето кои имале потешкотии да го вратат сетилото за мирис поради Ковид-19
ФОТО: Shutterstock, Pixabay

Луѓето кои не можат да го вратат сетилото за мирис дури и по закрепнувањето од Ковид-19, без оглед на тежината на болеста, имаат поголема веројатност да доживеат губење на меморијата и други когнитивни проблеми, во споредба со оние кои никогаш не го изгубиле сетилото за мирис кога се заразиле со нов коронавирус или брзо закрепнале.

Ова е заклучокот на новата научна студија од Аргентина, според која постојаното губење на мирис – и покрај сериозноста на инфекцијата – е подобар показател за можноста за долгорочни когнитивни, а особено мемориски симптоми по период на ковид19.

Познато е дека наглото губење на сетилото за мирис е чест симптом на инфекција со новиот коронавирус. Тоа беше особено карактеристично на почетокот на пандемијата и беше првиот знак за многумина дека се заразени.

Претходните студии го поврзуваа губењето на сетилото за мирис со предупредувачките знаци на Алцхајмерова болест. Истражувањата покажуваат дека Ковид-19 може да доведе и до хронични невролошки проблеми како што се губење на меморијата и тешкотии со концентрирање. Една нова студија потврдува дека губењето на мирис поради Ковид-19 е поврзано со такви постојани когнитивни симптоми.

Истражувачите, предводени од д-р Габриела Гонзалес-Алеман од Папскиот католички универзитет во Буенос Аирес, кој ги објави наодите на Меѓународната конференција за Алцхајмерова болест во Калифорнија, анализираа податоци од 766 луѓе на возраст над 60 години без историја на когнитивно опаѓање. Во оваа група, 90 отсто од испитаниците биле позитивни на коронавирусот на ПЦР тест и исто така биле подложени на тест за мирис, како и когнитивни тестови најмалку три месеци откако биле изложени на Ковид-19.

Откри дека две третини од луѓето кои се заразиле со Ковид-19 подоцна покажале некаква форма на оштетување на меморијата и дека кај половина проблемот бил доволно тежок за да влијае на нивниот секојдневен живот.

Луѓето со целосно губење на мирис (аносмија) три месеци по инфекцијата со новиот коронавирус имале 1,5 пати поголема веројатност да имаат проблеми со меморијата и други когнитивни оштетувања во споредба со оние кои не го изгубиле сетилото за мирис за време на Ковид-19.

Според научниците, новите откритија го зајакнуваат мислењето дека коронавирусот може да влијае на мозокот преку носот.

Коронавирус