вторник, 25. јануари 2022. Вести денес: 1
home Вести

Приближно 60 отсто од населението во Либан живее во сиромаштија

Приближно 60 отсто од населението во Либан живее во сиромаштија

Либанскиот министер за економија, Емин Селам, изјави дека 60 отсто од населението во земјата живее под прагот на сиромаштија и предупреди дека работите ќе се влошат доколку не се спроведат економски и социјални реформи, пренесува Анадолија.

Либанската агенција NNA јави дека Селам присуствувал на конференцијата насловена „Либан: изгледи за економско закрепнување“ организирана од Американската стопанска комора.

Во својот говор Селам истакна дека Либан го доживеал најлошиот период во последните две години поради економската и финансиската криза, проследена со епидемијата на коронавирусот и експлозијата што се случи во пристаништето Бејрут на 4 август минатата година.

Соопштувајќи дека 60 отсто од населението во Либан живее под прагот на сиромаштија и дека стапката на сиромаштија и невработеност расте, министерот додаде дека последните податоци покажуваат дека стапката на сиромаштија кај младите е 40 отсто, а стапката на невработеност е 35 отсто.

-Ја препознаваме важноста од мобилизирање на меѓународната заедница за давање помош и инвестиции, но тоа зависи од механизмот што го усвои владата за спроведување на финансиските, социјалните и владините реформи. Без економски и социјални реформи, закрепнувањето и обновата не можат да бидат одржливи, а социјалната и економската состојба ќе се влошат, додаде Селам.

Коронавирус