сабота, 21. мај 2022. Вести денес: 86
home Вести

Претседателски избори на Мадагаскар

Претседателски избори на Мадагаскар

Речиси 10 милиони луѓе со право на глас денеска гласаат за нов претседател на Мадагаскар.

На изборите учествуваат 36 кандидати, кои ветуваат унапредување на економијата и создавање на нови работни места.

Победникот мора да освои повеќе од 50 проценти од гласовите, а со оглед на бројот на кандидатите најверојатно ќе има и втор круг, што би се одржал на 19 декември.

Прелиминарните резултати од се очекуваат на 14 ноември, а конечните на 28 ноември.

Коронавирус