петок, 30. септември 2022. Вести денес: 37
home Вести

Повеќето Американци имаат негативно мислење за Кина и ја сметаат за непријател

Повеќето Американци имаат негативно мислење за Кина и ја сметаат за непријател

Истражување спроведено од американска агенција покажа дека Американците имаат негативно мислење за Кина, а повеќето испитаници ја сметаат Кина за непријател или конкурент.

Резултатите од истражувањето кое ги објави Центарот за истражување Пју (Pew) покажуваат дека 9 од 10 американски граѓани ја гледаат Кина како закана од САД.

Процентот на оние кои сметаат дека ограничувањето на кинеските овластувања е главниот приоритет на САД е зголемен за 16 проценти во последните три години.

Покрај тоа, 72 проценти од оние кои се декларираат како републиканци и 37 проценти од оние кои се декларираа како демократи, сметаат дека заземањето цврст став кон Кина е поважно од воспоставувањето силни економски односи со Пекинг.

Испитаниците главно се осврнале на повредите на човековите права извршени од Кина во Хонг Конг и во Ујгурскиот автономен регион Ксинџијанг.

Утврдено е дека испитаниците имаат помалку доверба во американскиот претседател Џо Бајден во односите со Кина, во споредба со другите надворешно-политички прашања.

Во анкетата, спроведена од 1 до 7 февруари, учествувале 2.596 испитаници.

Коронавирус