понеделник, 28. ноември 2022. Вести денес: 161
home Вести

Повеќе од една третина злоставувани на Интернет го познавале сторителот

Повеќе од една третина злоставувани на Интернет го познавале сторителот

Околу 36 отсто од луѓето кои биле злоставувани на интернет изјавиле дека лично ги познавале сторителите како членови на семејството, пријатели или познаници, покажа истражувањето направено од Мајкрософт за онлајн ризиците и безбедноста на интернет, објави денеска компанијата по повод обележување на Денот на безбеден интернет.

Истражувањето, кое опфатило испитаници на возраст од 13 до 74 години, покажа дека 17 отсто од злоставуваните на интернет ги идентификувале сторителите како членови на семејството или пријатели, а секој петти рекол дека сторителот му бил познаник.

Корисниците на интернетот во второто годишно истражување „Индекс на култура на однесување на интернет“ биле испитувани за своите искуства во врска со 20 различни примери на онлајн ризикот кој се однесува на онлајн однесување, репутација и вознемирување, сексуална и лична слобода.

Една четвртина од анкетираните изјавила дека престапникот бил некој кого го познавале само онлајн, а 37 проценти дека нивната изложеност на ризик на мрежата дошла од сосема непознат човек.

Меѓу најистакнатите онлајн ризици се наоѓаат несакани контакти и различни врсти на измами, се наведува во соопштението.

Како позитивно придвижување, во споредба со истражувањето од минатата година, е наведено дека е намелен бројот на испитаници кои не знаеле каде да побараат помош доколку дојде до онлајн ризик.

Во новото истражување 45 проценти од испитаниците рекле дека знаат каде да побараат помош за решавање на ризикот на интернет, што е осум отсто подобро од претходната година, додека 46 проценти изјавиле дека се многу сигурни во својата способност да ги решат онлајн заканите.

Мајкрософт истражувањето го спроведе во 23 држави, девет повеќе од претходната година.

Коронавирус