вторник, 18. јануари 2022. Вести денес: 105
home Вести

Повеќе од 28 отсто Јапонци се стари

Повеќе од 28 отсто Јапонци се стари

Повеќе од 28 отсто од населението во Јапонија сега официјално се класифицирани како стари лица, според податоците на владата, што е највисока стапка во светот.

Оние на возраст од 65 години или постари сега се рекордни 35,6 милиони или 28,1 отсто од вкупното население, соопшти владата.

Процентот е највисок досега во светот, многу пред 23,3 проценти во Италија, 21,9 проценти во Португалија и 21,7 проценти во Германија, според податоци на ООН за тие земји.

Владата, соошти дека оние на возраст од 70 или повеќе години учествуваат со 20,7 отсто од населението, што за првпат надминува 20 проценти.

Коронавирус