петок, 7. октомври 2022. Вести денес: 57
home Вести

Потресно писмо од малата Адријана до нејзиниот татко кој почина од коронавирус: „Тато, срцето ми е тажно, каде си?”

Потресно писмо од малата Адријана до нејзиниот татко кој почина од коронавирус: „Тато, срцето ми е тажно, каде си?”

Нејзиниот татко е само еден од десетиците луѓе кои починале од коронавирус и кои тајно е погребан во полето од локалната власт во Перу, без да им каже на семејството ништо.

Кога малата Адријана Вонг од Перу пристигнала во полето во шумата Амазон, се збунила. Имало десетици крстови заглавени во црвената земја, но со ништо не можела да го разликува гробот на нејзиниот татко.

– Дали си сигурна дека татко ми е таму? – ја прашала Адријана (9) својата мајка.

Гленди Хернандез немала одговор на тоа.

Кога Адријана Вонг првпат отишла на терен, донела розов ранец во кој имало десетици писма што му ги напишала на таткото што го изгубила.

– Многу ми недостасуваат домашните задачи, сè што ме научи. Каде си? Сакам да те видам и да те гушнам – прочита од еден од листовите што ги откина од тетратката.

Покрај фотографијата на која е со нејзиниот татко, направена кога имала пет години, Адријана напишала уште една порака.

– Тато, моето срце е тажно затоа што не те гледам до мене, никогаш нема да те заборавам. Ќе живееш засекогаш во семејството – напиша таа.

Коронавирус