недела, 1. октомври 2023. Вести денес: 41
home Вести

Поради брутално убиство бил осуден на смртна казна: 30 години подоцна, случајот добил драматичен пресврт (ВИДЕО)

Поради брутално убиство бил осуден на смртна казна: 30 години подоцна, случајот добил драматичен пресврт (ВИДЕО)

Врховниот суд на САД имал многу проблеми да одлучи дали затвореникот Вернон Медисон од Алабама поради деменција треба да биде поштеден од смртна казна.

68-годишниот Медисон во 1985. година бил осуден за убиство на полицаецот Џулиус Шулт. Во текот на долгата расправа, судиите го сослушале обвинителот и адвокатот на Медисон, а конечната одлука ќе биде донесена кон крајот на месецот.

Медисон два пати бил осуден на смрт, но пресудите биле соборени поради прекршоци на обвинителите. Поротата во текот на носењето на третата пресуда препорачала доживотен затвор, но единствениот систем на правила во Алабама му овозможил на судијата да ја надгласа поротата, што и направил.

Медисон така повеќе од 30 години чекал на извршување на смртната казна во самица во Алабама. За тоа време претрпел неколку тешки мозочни удари. Снимките покажале дека дел од неговиот мозок е мртов и дека нема сомнение дека пати од тежок облик на васкуларна деменција.

Неговиот адвокат Брајан Стивенсон рекол дека Медисон бил толку дезориентиран што не знае кој ден е, месец или година. Исто така, отежнато оди и зборува.

-Но, најкритично е тоа што тој не се сеќава на злосторството поради кое државата сака да го погуби, рекол Стивенсон, додавајќи дека судијата на Врховниот суд порачал дека смртна казна над таков човек би била противуставно сурова и необична.

Проблемот во овој случај, како што објаснил, е тоа што судовите откриле дека Медисон нема халуцинации ниту е психотичен и дека поради тоа може да биде погубен.

-Ако има некој инвалидитет, ако е некомпетентен, чувствителен и конфузен, едноставно не е хумано да се убие таква личност, рекол Стивенсон.

Државниот обвинител на Алабама, Стивен Маршал, рекол дека случајот на Медисон вклучува егзекуција на полициски службеник.

-Поради тоа државата гледа да ја изврши казната која судијата ја одредил како прикладна во овој случај, додал тој.

Медисон ладнокрвно застрелал полицаец кој стражарел пред куќата на неговата тогашна девојка. Полицаецот требало да надгледува како Медисон се иселува од куќата на својата девојка, но добил два куршума во глава.