недела, 9. август 2020. Вести денес: 87
home Вести

Половина милион Италијанци останале без работа поради пандемијата

Половина милион Италијанци останале без работа поради пандемијата

Повеќе од половина милион луѓе во Италија ги загубија своите работни места од февруари до мај годинава, како резултат на пандемијата на Ковид-19 и економската криза што следеше, јавија локалните медиуми.

Државниот институт за статистика ИСТАТ регистрира и 900 илјади „неактивни“, односно луѓе кои не работат и не бараат работа и уште 400 илјади луѓе кои бараат работа.

Отпуштањата најтешко ја погодиле женската работна сила, 7,8 проценти од вкупниот број на невработени, а 23,5 отсто од невработените се млади.

Според статистичките податоци објавени денеска, само во мај годинава, невработеноста вп Италија, во однос на истиот месец лани, е зголемена за два проценти, односно изгубени се 84 илјади работни места.

Коронавирус