четврток, 13. август 2020. Вести денес: 102
Во живо

Прес-конференција на лидерот на ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски

home Вести

Почина последниот лидер на Комунистичката партија на Чешка

Почина последниот лидер на Комунистичката партија на Чешка

Последниот лидер на Комунистичката партија на Чешка за време на Кадифената револуција во 1989 година, Милош Јакеш, почина на 97-годишна возраст.

Комунистичката партија потврди дека тој починал, но тие не дадоа повеќе детали. Точната причина и времето на смртта не се познати.

Јакеш беше назначен за генерален секретар на Комунистичката партија во 1987 година.

Како припадник на конзервативниот дел на партијата, тој беше против либералните реформи од 1968 година познати како „Прашка пролет“.

Коронавирус