среда, 27. јануари 2021. Вести денес: 129
home Вести

По серија самоубиства, Универзитетот во Бристол нуди часови по среќа

По серија самоубиства, Универзитетот во Бристол нуди часови по среќа

Универзитетот во Бристол нуди 12-неделен курс за студентите од сите универзитетски дисциплини од наредната година што ќе носи 20 поени од нивните 120 кредитни поени за прва година.

Одлуката дошла откако 12 студенти од универзитетската група „Расел“ се самоубиле во текот на изминатите три години. Курсот, кој треба да го предава професорот Бур Худ, психолог што истражува како функционира мозокот и како размислуваат луѓето, ќе истражува што е среќата и како може да се постигне.

Минатата година 400 студенти се пријавиле за пилот-курсот на овој универзитет, меѓутоа, курсот не давал никакви академски кредити, туку бил дел од напорите на универзитетот за подобрување на благосостојбата на студентите.

Коронавирус