петок, 30. септември 2022. Вести денес: 51
home Вести

По речиси 30 години Канада доби родово неутрална химна

По речиси 30 години Канада доби родово неутрална химна

По повеќе децении лобирање и молби канадските сенатори изгласаа промена на текстот на химната на англиски јазик со што сега текстот е родово неутрален и ги опфаќа сите Канаѓани и Канаѓанки.

Сенаторите изгласаа промена на вториот стих на химната. Вториот стих од „разбуди вистинска патриотска љубов во сите свои синови“ е сменет во „разбуди вистинска патриотска љубов во сите нас“.

– За да се случи ова мала, но значајна промена требаше да поминат речиси 30 години, изјави канадска сенаторка Франсис Ларкин.

Конзервативците инсистираа за смената на химната да се прашаат сите Канаѓани, а не само сенаторите.

Во изминатите децении имаше 12 законски предлози за измена на текстот на химната на Канада, всушност само на верзијата на англиски јазик, бидејќи француската варијанта има друг текст и го нема спорниот текст.

Коронавирус