недела, 13. јуни 2021. Вести денес: 106
home Вести

Пет или шест дози? Контроверзии околу шишињата со вакцини на „Фајзер“

Пет или шест дози? Контроверзии околу шишињата со вакцини на „Фајзер“

Американскиот фармацевтски гигант „Фајзер“, кој произведува вакцина развиена од германската компанија „БиоНТек“, сега верува дека секое од нивните шишиња со вакцини содржат шест дози, а не пет.

Бидејќи шестата доза во пракса е технички тешко извлечена од шишенцето, многу земји не се согласуваат со „Фајзер“ бидејќи тоа значи дека ќе се соочат со пад на снабдувањето со вакцини.

До неодамна, официјално се сметаше дека секое шишенце од вакцината на „БиоНТек“ и „Фајзер“ содржи пет дози.

По растворањето, содржината на секое шишенце се разредува со 1,8 ml солен раствор за да се дадат вкупно 2,25 ml за инјектирање. Бидејќи секоја доза содржи 0,3 ml, теоретски може да се извлечат седум.

Но, теоријата и практиката се различни. Медицинскиот персонал не може точно да ја измери дозата кога извлекува од шишенцето во шприц за да добие седум. Тие откриле дека сепак можат, со помош на соодветна опрема, со сигурност да извлечат шест дози.

И американските и европските регулатори сега веруваат дека шишето содржи шест дози и ја одобриле употребата на шестата доза.

Но, Европската агенција за лекови забележува дека шестата доза зависи од достапноста на специјални шприцеви.

Дози, а не шишиња

„Фајзер“ ја ревидираше својата производна цел до крајот на годината од 1,3 милијарди дози на две милијарди. Дел се однесува на зголемување на производните капацитети, а дел на промената на декларацијата на шишињата.

„Фајзер“ посочува дека во неговите договори стои дека е должен да испорача одреден број дози, а не шишиња, што значи дека клиентите сега добиваат помалку шишиња отколку порано затоа што регулаторите ја одобрија промената на декларацијата.

„Мртов простор“

За да се користи шестата доза од шишето, потребни се специјални шприцеви со мал „мртов простор“. Мртвиот простор е количина на производ што останува во шприцот кога клипот ќњ се истурка целосно.

Производителот на медицинска опрема, американската компанија „Бектон Дикинсон“ (БД), вели дека има малку такви шприцеви на залиха.

– Малите шприцеви за мртви простори традиционално беа многу барани – рече портпаролот на компанијата. Производствениот капацитет е ограничен и ќе биде потребно време да се зголеми.

Со класични шприцеви, тешко е да се добие шестата доза, што значи дека ако „Фајзер“ испорача помалку шишенца, помалку луѓе ќе се вакцинираат.

Владите се внимателни

Одлуката на „Фајзер“ дека во шишето има шест дози предизвика тревога во Белгија. Таму, домовите за стари лица се надеваа дека ќе ја забрзаат кампањата за вакцинација благодарение на шестата доза, но наместо тоа добиваат помалку шишенца од ветеното.

Шведските власти побараа објаснување од „Фајзер“ од истата причина, но досега не ја суспендираа исплатата.

Француското Министерство за здравство започна кампања за набавка на потребните шприцеви и обука на медицинскиот персонал за тоа како да се извлече шестата доза.

Европската комисија веќе покрена заедничка иницијатива за снабдување што треба да им овозможи на земјите-членки да ги купат потребните шприцеви.

ЕУРО 2020

Македонија