сабота, 27. ноември 2021. Вести денес: 130
home Вести

Пет години од атентатот во „Шарли Ебдо“- весникот го одбележува на свој начин

Пет години од атентатот во „Шарли Ебдо“- весникот го одбележува на свој начин

Денеска се навршуваат пет години откако се случи терористичкиот напад во редакцијата на Шарли Ебдо, при што загинаа дванаесет лица. Во својот специјален број, сатиричниот весник ги напаѓа новите цензури и им дава глас на роднините на жртвите, јавува дописникот на МИА.

Тоа беше 7 јануари 2015 година. Помина пет години откако нападот ја разретчи редакцијата на Шарли Ебдо. Неделникот на свој својствен начин му посветува специјално издание на овој трагичен напад, посветен на новите форми на цензура и ги напаѓа „новите гуруа на форматирана мисла“.

Насловната страница на овој специјален број, е цртеж потпишан од Коко.

Сатиричниот весник им дава можност на роднините на своите убиени новинари, како Мариз Волински, вдовица на познатиот карикатурист. Таа го опишува „животот после“ како „нема боја, ниту вкус“ и повторно поставува некои од прашањата што се појавиле по нападот:

-Зошто обезбедувањето на Шарли Ебдо, сатиричен весник кој добиваше закани педесет пати на ден, беше отстрането на крајот на ноември 2014 година? За да заштедите пари? За да се заштити полицијата? Државна тајна! ”.

Вдовицата на Кабу, Вероник Кабу, им оддава почит на жртвите и се заблагодарува на „сегашниот тим за продолжување секоја недела на овој борбен спорт за слобода на изразување “.

Страницата посветена на саканите и насловена „Сите да бидете живи и да се смеете“

Мајката на Шарб Дениз, се сеќава на патот на нејзиниот син и „неговата сила на карактерот, неговата напорна работа, неговата постојана љубопитност“.

-Бевме наречени„ недостојни родители “ кога го нацрта Мухамед. Но, ние знаевме подобро од секој дека ги брани принципите, ги знаевме неговите вредности подобро од сите и се восхитувавме на неговата луцидност и храброст“, вели таа.

Коронавирус