четврток, 20. јануари 2022. Вести денес: 40
home Вести

Партијата на Макрон го изгуби апсолутното мнозинство во Парламентот

Партијата на Макрон го изгуби апсолутното мнозинство во Парламентот

Во францускиот Парламент формирана е уште една пратеничка група од актуелни и поранешни членови на владејачката партија Република во движење (ЛРЕМ), со што партијата на претседателот Емануел Макрон го изгуби апсолутното мнозинство во Парламентот.

Новата група од 17 пратеници е со има Екологија, демократија, солидарност и денеска официјално ќе поднесе документ за формирање во Парламентот. Групата ќе дејствува независно, нема да биде дел од владејачкото мнозинство ниту од опозицијата.

ЛРЕМ губи седум свои пратениции апсолутното мнозинство во Парламентот. За апсолутно мнозинство во Парламентот потребни се 289 пратеници, а партијата на Макрон сега ќе има 288.

Новата парламентарна група наведува дека нејзина амбиција е да биде „општествена и еколошка промена“.

– Одговор на итната еколошка ситуација, модернизација на демократијата, намалување на општествената и територијалната нееднаквост, се наведува во приоритетите на групата.

Коронавирус